T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / ATAŞEHİR - ATAŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ İLE İLGİLİ RAM' DA YAPILAN ÇALIŞMALAR HAKKINDA BİLGİLENDİRME

meb_iys_dosyalar/34/34/973610/dosyalar/2023_03/03115045_OGT-BILGILENDIRME.docx

 

ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ İLE İLGİLİ RAM' DA YAPILAN ÇALIŞMALAR HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Bilindiği üzere bakanlığımız tarafından RAM'lar aracılığıyla zihinsel alanlarda (Hafif –Orta –Ağır Zihinsel Yetersizlik) eğitsel tanılama yapılabilmekte ve eğitim tedbiri kararı alınabilmektedir. Bakanlığımız tarafından yeni geliştirilen ve geçtiğimiz yıl ramlarda uygulanmaya başlayan yeni testimiz ÖGT ( Öğrenme Güçlüğü Testi) sayesinde artık Özel Öğrenme Güçlüğü'nde de RAM'lar tarafından eğitsel tanılama yapılabilmektedir. Bu kapsamda özellikle ilkokulda görev yapan Rehber Öğretmen/Psikolojik Danışmanlarımıza yeni uygulanan ÖGT testi ile ilgili bilgilendirme için bu yazımızı hazırladık.

 ÖGT nedir?

ž  Öğrenme güçlüğü olan çocukların okuma, yazma ve matematik becerilerini geliştirmeye yönelik müdahalelerin planlanması, izlenmesi ve etkililiğinin değerlendirilmesi süreçlerinde üç alt testin bir arada yer aldığı standart bir test geliştirilmesi amaçlanmıştır.

ž  Bu kapsamda RAM'larda öğrenme güçlüğü değerlendirilmesinde kullanılmak üzere ilkokul müfredatı kazanımlarından ve öğrenme güçlüğüne sahip öğrencilerin özellikle güçlük yaşadığı alanlardan yararlanılarak ÖGT geliştirilmiştir.

Kimlere Uygulanır?

ž  Okullardan öğrenme güçlüğü şüphesiyle RAM'lara yönlendirilen 68-133 ay arasındaki ilkokul öğrencilerine uygulanır.

ž  1.sınıf öğrencilerine eğitim öğretim yılı 1. döneminde test uygulanmaz (sınıf tekrarı yapanlar hariç).

ž  Testi uygulamadan önce öğrenciye zeka testi yapılmış olması gerekir (Zeka testi sonucu sınır ve üstü olması gerekmektedir).

Yukarıda da belirtildiği üzere ÖGT en erken 68 aylık olan ve 1. sınıfın  2. döneminde eğitim gören öğrencilere uygulanabilir (sınıf tekrarı yapanlar hariç). En geç de 4. sınıfın yaz tatilinde uygulanabilir. ÖGT uygulanabilmesi için öğrencinin 5. Sınıfa fiilen başlamamış olması gerekir.

RAM' a ÖÖG'den Şüphelenilen Öğrencileri Yönlendirirken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

ž  Özel Öğrenme Güçlüğü olabileceğini düşündüğümüz öğrencilerde özellikle 1.sınıftayken öğrenciyi gözlemleme payı bırakılarak, öğrencinin belirli bir süre müfredatı görmesi değerlendirmenin işlevselliğine fayda sağlayacaktır.  Bu sebeple ÖÖG den şüpheleniyorsak en erken 1.sınıfın 2. döneminde öğrenciler RAM' a yönlendirilmelidir.

ž  Öğrencinin daha önce almış olduğu bir tanı varsa bize göndermiş olduğunuz eğitsel değerlendirme formunda bu tanıyı belirtebilirsiniz.

RAM' da Yapılan İşlemler (ÖÖG İçin)

ž  Öğrenciye ÖGT uygulandıktan sonra değerlendirme sonucunda  Özel Öğrenme Güçlüğü olduğu kanısına varıldıysa  öğrencinin gittiği okul için eğitim tedbiri kararı çıkartılır. Ayrıca velisi  öğrencinin destek eğitimden faydalanmasını  istiyorsa ÇÖZGER  çıkarılabilmesi için  hastaneye yönlendirilir.

 

ž   Bu konuyla ilgili  bilgilendirmeler için  aşağıdaki numaradan bize ulaşabilirsiniz;

 

0538 223 84 51

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 03.03.2023 - Güncelleme: 03.03.2023 11:52 - Görüntülenme: 1009
  Beğen | 2  kişi beğendi